Antonijeviç: Në zonat serbe në Kosovë, ka 25 raste të reja të koronavirusit

Sipas të dhënave më të fundit, nga 60 mostra të testuara të martën, janë regjistruar 25 persona të infektuar rishtas nga të gjitha trevat serbe në Kosovë, tha epidemiolog Aleksandar Antonijevic, mysafir në programin e mëngjesit të TV Most.

30.07.2020 - 09:49
Dr aleksandar antonijević

Sipas tij, numri i pozitivëve është disi më i lartë, sepse përfshin edhe pacientë të cilët tashmë janë shtruar në spital në Departamentin e Sëmundjeve të Mushkërive të Qendrës Klinike Spitalore në Mitrovicën e Veriut. "Situata epidemiologjike në komunitetet serbe në Kosovë dhe Metohija është ende shumë e rëndë, por indikacionet tregojnë se procesi i stabilizimit dhe sjelljes së kontrollit të epidemisë ka filluar," tha Antonijevic.

"Në ditët e fundit, përqindja e rasteve pozitive të koronavirusit nga numri i përgjithshëm i testuarve është rreth 30 përqind, gjë që tregon se gjërat po shkojnë në drejtimin e duhur", thotë Antonijevic, duke shtuar se 10-20 persona tani raportojnë në institucionet kompetente shëndetësore në baza ditore. qytetarët, që është shumë më pak se më parë. 78 pacientë me kovida-19 janë shtruar në spital në KBC në Mitrovicën e Veriut, është mirë që kapacitetet të jenë gjysmë të mbushura.

Sidoqoftë, kujdes ende është i nevojshëm, theksoi Antonijeviç, duke bërë thirrje që qytetarët të thërrasin mjekët menjëherë pasi të ndjejnë simptomat e para, të mos e trajtojnë veten me iniciativën e tyre, sepse kur ato shfaqen në një fazë të mëvonshme të sëmundjes, kursi i sëmundjes është më i vështirë dhe rezultati më i pasigurt. Antonijeviç dha një shembull të situatës në Leposavic, ku çdo pacient tjetër me simptoma të kovid-19 kishte pneumoni.

"Një total prej 650 personash të infektuar nga virusi korona janë regjistruar në komunitetet serbe në Kosovë dhe Metohija deri më tani, ndërsa njëqind pacientë janë shëruar në të njëjtën periudhë," thotë Antonijevic. Ai tha se gjëja më e rëndësishme është të jesh përgjegjës dhe të respektosh masat e rekomanduara të mbrojtjes.

"Wayshtë mënyra më e mirë për të ndaluar përhapjen e infeksionit, për të ruajtur shëndetin e popullatës dhe për ta bërë punën më të lehtë për punonjësit e shëndetit, të cilët luftojnë për jetën e pacientëve ditë e natë dhe të cilët janë heronjtë e vërtetë të kohës sonë," tha Dr. Antonijevic për TV Most.

Burimi: Kosova-online

Pax logo Logo projekta Nsi logo